Despre mine - Paula Butusina - Solist muzica populara

Du-te la conținut

Despre mine

   Pentru ca imi sunteti dragi am sa va spun in cateva cuvinte un intreg care cuprinde o parte din viata mea.
   M-am nascut si am crescut intr-un mic orasel din judetul Olt (Bals), intr-o familie modesta unde am avut bucuria de a imparti dulciulete si jucarii cu cele doua surori mai mari.
   Inca de mica mi-a placut muzica in mod expres muzica populara fapt pentru care mi-am etalat vocea si talentul in diverse spectacole mai mari sau mai mici.
   Mai tarziu am studiat cursurile Scolii Populare de Arta avand ca dascali in muzica pe doamna Paula Dogaroiu, Ion Fieraru si Sandu Piculeata.
   Urmatoarea pagina a vietii a deschis-o casatoria mea; Sorin Butusina, un instrumentist desavarsit al Ansamblului  ‘’Maria Tanase ‘’ imi sta alaturi la bine si la greu, acasa si pe scena si impreuna alcatuim un intreg.
   
Am dat nastere unui copil care acum este un mare violinist dar nimic nu ne-a stat in cale sa iubim folclorul.
   
Tot ce vreau sa va spun este ca muzica a avut mare rol in viata mea; am cantat  la evenimente, la spectacole si petreceri si chiar daca mi-a fost greu uneori, iubind muzica si oamenii din jur MA SIMT TANARA SI NEMURITOARE !!!!!    

Interviu TVF OLTENIA cu interpreta de muzică populară Paula Butusina

Rep: Carui loc îi spuneti acasa si de unde începe povestea cântecului popular?
Paula Butusina:
acasa pot spune acasa locului unde m-am nascut ,oraselul dupa marginea Oltetului unde a inceput si povestea cantecului popular.
Rep:
Cum a intrat muzica populara în sufletul tau si daca a existat un model artistic dupa care v-ati ghidat?
Paula Butusina:
Am iubit muzica populara de cand ma stiu;copil fiind parintii mei ascultau la radio muzica populara si daca adormeam cu melodiile Mariei Lataretu,Mariei Ciobanu,Mariei Tanase si a altor interpreti,visam ca eu cant acele melodii,traiam o senzatie extraordinara.Acestea au fost marile mele modele,etaloanele al caror nume il voi rosti cu drag si sincera apreciere tot restul vietii.
Rep:
Cum vede interpretul de muzica populara satul românesc contemporan? Mai pastreaza el traditiile care l-au definit?
Paula Butusina:
Satul romanesc contemporan nu mai este ce a fost candva….in sufletul meu a ramas la fel ,unele traditii s-au pastrat dar nu in totalitate;ca de exemplu obiceiuri de nunta,sarbatori bisericesti, sarbatoarea satului ,etc…dar foarte multe s-au substituit ,adica in locul balului sunt cluburi si discoteci,sarbatoarea satului a fost inlocuita de zilele orasului ,claca si sezatoarea de asemenea sunt o amintire a serilor dansante de acum.
Cu toate astea pentru mine satul romanesc ramane acelasi si anume ” temelia folcloului romanesc” .
Rep:
Care ar fi lucrurile pe care ar dori sa le cunoasca un interpret de muzica populara fie el la început de drum sau chiar consacrat ?
Paula Butusina:
Nu stiu altii cum sunt.Eu dintotdeauna mi-am dorit sa cunosc toate secretele muzicii,toate tainele folclorului romanesc.
Rep:
Ai un repertoriu foarte frumos. Cui ar trebui sa îi multumesti din acest punct de vedere ?
Paula Butusina:
In primul rand Domnului ca m-am nascut intr-o tara cu un folclor atat de bogat si apoi batranilor nostri ,vechilor muzicanti si celor care au pastrat cu atata drag tezaurul nostru national.
Rep:
În ceea ce priveste realizarile profesionale mergi dupa principiul putin si bine sau te ghidezi dupa alte principii ?
Paula Butusina:
Tot timpul mi-a placut lucrul de calitate si de aceea am preferat putin si bun chiar daca am izbutit mai tarziu.
Rep:
De unde ai costumele si cine te-a ajutat sa le procuri ?
Paula Butusina:
Imi plac costumele nationale din toate zonele folclorice si de aceea pe unde am mers si am gasit la batranii nostri am achizitionat orice bucatica de port national autentica.
Rep:
Ce obicei ti-a ramas în suflet ?
Paula Butusina:
Toate obiceiurile satului sunt in sufletul meu dar cel mai tare adancit a ramas ” CALUSUL” zilele de Rusalii cand mai multe benzi de calusari impreuna cu un taraf de lautari merg din colt in colt de sat si joaca inestimabilul nostru “CALUS”.
Rep:
Cum priviti promovarea folclorului, a autenticului în general?
Paula Butusina:
Uneori cu sfiala…..apoi ma bucur din suflet ca mai sunt si oameni de calitate,oameni cu functii care nu uita niciodata de unde am plecat si cu multa daruire pun folclorul la loc de cinste adunand tineri interpreti in diverse competitii oferindu-le astfel posibilitatea sa duca mai departe comoara noastra de nestemate folclorice.
Rep:
Ce nu ati face niciodata în muzica populara?
Paula Butusina:
Cred ca nu as inlocui niciodata cucul,codrul,mierla si privighetoarea cu diverse jargoane folosite de unii interpreti care nu fac cinste muzicii populare.
Rep:
Ce credeti ca este folclorul?
Paula Butusina:
Folclorul este originea noastra; in el se oglindeste viata ,toate trairile umane,pentru mine el este pecetea natiunii.
Rep:
Ce credeti ca primeaza: versurile sau linia melodica?
Paula Butusina:
Ca si interpret pot spune ca ambele sensibilizeaza asadar au aceeasi conotatie intr-un cantec.
Rep:
Dati-mi exemple de cinci interpreti de muzica populara care va vin în minte.
Paula Butusina:
O sa enumar pretioasele noastre Marii ( Maria Tanase,Maria Lataretu ,Maria Ciobanu ) actuala Mariana Ionescu Capitanescu si Ionut Dolanescu acesta fiind foarte muzical insa noi avem mult mai multi interpreti de frunte si foarte multe zone folclorice.
Rep:
Adresati un gând cititorilor nostri.
Paula Butusina:
Va transmit din suflet toate urarile de bine iar ca sfat sa va iubiti si sa pastrati folclorul asa cum ati facut-o si pana acum.

Înapoi la cuprins